MediaEvent – Artist management

Kerekes Band   (világzene)

„Egy fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és (a virtuóz zenész, zenekarvezető: Fehér Zsombor kezében) a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével, sok nagyszerű dobmenettel és kitűnő hangzással megerősítve. (…) Ez a banda az, amire feltétlenül le kell csapni.”  (Mark Espiner, Songlines magazin UK)

Betyárok. Bűnözők a hivatalos álláspont szerint, szabadságharcosok a nép dalaiban. A hatalom és elnyomás ellen vívott harcuk magasztos volt, dalaik mégis magányról és rabságról mesélnek. “Pásztor neveli a betyárt” – tartja a mondás, és a Kerekes Bandet alapító Fehér testvérek pont egy ilyen pásztor család leszármazottai. Őseik az 1700-as évek óta juhászkodtak az egri érseknél, üknagyapjukhoz “bejárt” az egyik leghíresebb magyar betyár, Vidróczki Márton, akinek balladájából Kodály Zoltán írt vegyeskari művet.

Ez az örökség a Kerekes Band ihlető forrása, és a magyar népzene szűnni nem akaró megújítására való törekvés. A pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és mezőségi brácsa adja eklektikus hangzásukat, melyet alátámaszt a rock szabad lüktetése és az erős színpadi jelenlét. Kemény, ellentmondást nem tűrő, mégis szabad zene ez. Amilyenek a betyárok is voltak.

A Kerekes Band zenéje egy magával ragadó világ, amely csak felfedezésre vár, és amelyben a hallgató átélheti, hogyan formálódik át a múlt a jelenben.

A Kerekes együttes 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva, Fütyül a masina.) 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A zenekar máig alapérvényű Pimasz című lemezét a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. A Pimasz azóta arany és platinalemez lett, és elindította a zenekart az országos és nemzetközi hírnév felé. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők. A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert, a Mr. Hungaryt, amely hetekig vezette az MR2 slágerlistáját. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta, hogy aztán egy élő koncertlemezzel is jelentkezzenek Live at A38 címmel.

A Kerekes Band zenéje két magyar filmben is hallható. Az Erőss Zsolt hegymászó felépülését bemutató dokumentumfilmben, a Hópárduc talpraállban, és az Árpa Attila rendezte Argo 2-ben. Ez utóbbinak a zenekar vezetője, Fehér Zsombor volt a zenei szerkesztője is. A filmzenéből egy 12 számos lemez is megjelent Argo 2 Soundtrack Album címmel.

 A lemezek mellett az elismerések sem maradtak el a zenekar életéből: Fehér Zsombor, a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.

Elmondható, hogy a Kerekes Band Magyarország egyik legkeresettebb koncertzenekara több mint évi 60 koncerttel, a hazai koncerteket pedig rendszeres külföldi fellépések egészítik ki.

 

Tagok:
Fehér Zsombor – furulya, ének
Námor Csaba – koboz
Csarnó Ákos – brácsa
Kónya Csaba – basszusgitár
Fehér Viktor – dob

Jelentős koncertek:

Zeneakadémia (2001), Művészetek Palotája (2007, 2013, 2014), Sziget Fesztivál (2007 – 2012), VOLT Fesztivál (2010 – 2013), A38 Állóhajó (2006 – 2014), Pori Folk Festival, Finnország (2005), Rootin’ Aboot fesztivál – Skócia (2007), World EXPO, Zaragoza, Spanyolország (2008), Interceltico Festival, Sendim, Portugalia (2008), Ocho Rios Jazz Festival, Jamaica (2008), Dun Laoghaire – Festival of World Cultures, Dublin, Írország (2010), Klaipeda Jazz Festival, Litvánia (2011), Eurosonic Festival, Groningen Hollandia (2012), Rock For People Festival, Csehország (2012), Open’er Festival, Lengyelország (2012)

 

Elismerések:

1999 – Fehér Zsombor – A Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetés

2008 – Az Európai Unió által meghirdetett Kultúrák Közötti Párbeszéd Évének magyarországi nagykövetei

2008 – Heves Megyei Príma-díj

2012, 2014 – Fonogram-díj

 

 

http://kerekesband.hu/


Facebook

Technika + Sajtó

RIDER

Videók
MP3

Csángó Boogie

Ethno Funk

Diszkográfia