MediaEvent – Artist management

Fókatelep   (alter rock)

A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult. 

A Korai Öröm és colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, és Oláh Annamária sokoldalú tehetségének a találkozása új minőséget hozott létre - rock alapokon nyugvó, sajátos stílusú világzenét, amelyben a magyar csujogatós találkozik a bolgár népdallal, a cigány tangó a sanzonnal, a latin ritmusok az afróval. 

Első lemeze 2009 májusában jelent meg a NarRator Records kiadásában, melyről a média így írt:

„A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.

Az együttes a 2009-es német-dán-svéd turnéja után 2010 májusában ismét Németországban járt, ahol a Besh o droM-mal együtt szerepelt egy Magyarországot bemutató rendezvénysorozaton, majd azt követően meghívást kapott a nemzetközileg is elismert MEI (Meeting degli indipendenti) olasz showcase fesztiválra, ahol szakmai közönség előtt lépett fel.

A 2011-es év egy újabb külföldi meghívással indult, így május 7-én Luxemburgban, a Neumünster Apátságban nyitják meg koncertjükkel a magyar programokat felvonultató kulturális sorozatot. 

Ez év áprilisában jelent meg a zenekar második nagylemeze Fokadelic címmel.

A lemezbemutató koncertet április 22-én a Szikra Klubban tartották ismét a Besh o droM zenekarral együtt. Az eseményt vendégzenészek, Balogh Gusztáv (ének, gitár) és Hegedűs Máté (hegedű), valamint erre az alkalomra tervezett vetítés teszi különlegessé.

Néhány média visszhang:

„Oláh Annamária delejes táncától és andalítóan édes énekétől keringő derviseket láttam coca-cola mámoromban, aztán a lendületes, precíz gitárjáték, a dobok, az ütősök és a különleges effektekkel megszólaló billentyű holdfényben vágtató nomád arab lovasokat varázsolt elém a Városliget árnyas fái közé”.

„A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.

„A szfinx méltósága és tekintélyt sugárzó titokzatossága árad zenéjükből. Százezer harcos fekete éjbe lőtt tüzes nyílvesszőjének oltalmazó ereje”. 

„Nem az önfeledten táncoló, daloló, nem is a fonott széken kévét kötve kesergő világzenét játszák, nem is színtiszta ambientet, nem szimplán lendületes folkrockot, viszont mindez benne van a zenéjükben, pont annyira, amennyire kell.” 

„Annamari levegőbe rajzolt titokzatos pontozással kíséri táncát, amivel kollektív akupunktúrás pontjainkat éri el, megnyitva ezzel lelkünk legmélyebb rétegeit a zenének”.

A zenekar tagjai:

Oláh Annamária: ének

Biljarszki Emil: billentyűs hangszerek

Csányi Viktor: dob

Jócsik János: ütős hangszerek

Somogyi Ferenc: basszusgitár

Szalay Péter: gitár

Lemezek:

Fokadelic 2011, CD. Narrator Records

Míg az első, 2009 – ben megjelent album elsősorban feldolgozásokra épült, az új lemez elsősorban saját zene, saját szövegekkel. A zenei munkafolyamatra mindenekelőtt a csapatmunka, és a szabadjára engedett kreativitás volt jellemző.

A tagok szívesen próbálták ki magukat új hangszereken: így az alaphangszereken kívül például citerát, buzukit, bendzsót és kalimbát is használtak a felvételek során. 

Továbbra is jellemző az izgalmas nemzetköziség, az új dalok a magyar mellett spanyol, roma, bolgár nyelveken csendülnek fel. Ez a sokféleség a zenekar sokszínű világlátását tükrözi, a dalok pedig összetéveszthetetlen, különleges egységgé forrnak össze a Fókatelep zenéjében. 

Ahogy az első albumon, most is neves vendégek szerepelnek a lemezen: a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika), a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv, a Napra Hegedűs Mátéja (hegedű) és az ex-Anselmo Crew Kerényi Ákos (bongó). 

Álom 2010, maxi. Narrator Records

Az „Álom” egy erős rock nóta, a dallam- és szövegvilága a magyar népzenét idézi.

A „Chaos Santana” tüzes latin dal spanyol szöveggel és kemény ritmus alapokkal.

A „Hordócska” megmutatja, hogy az ír kocsmazene és a magyar csújogatós nagyon jól elfér egymás mellett.

A „Kaske” cigány szövegű tangó, amelyben vendégszerepelnek a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika) és a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv.

Fókatelep 2009, CD. Narrator Records

Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka- soundot”. Így pl. hallhatunk indiaias „raga-rockot” (Yallah Yallah), lassan hömpölygő, doomosan súlyos „zongora-metált” (Szállj el), a Szomorú Vasárnap feldolgozásával pedig egy igazán magyaros, trip-hop elemeket is használó dal született: hiszen szövegben, hangulatban mi más is képviselhetné jobban e műfaj magyar változatát, mint Seress Rezső világszerte ismert klasszikusa? Az ethno-folk érzést Annamari szárnyaló éneke mellett tovább erősíti Nikola Parov vendégszereplése is, aki több dalban játszik tradicionális fúvós hangszereken, ill. hegedűn.

https://fokatelep.bandcamp.com/


Facebook

Videók
MP3

Fokatelep_Álom

Fokatelep_Kimegyek

Fókatelep_Nemzeti Vágta

Fókatelep_U Stankini


Diszkográfia