MediaEvent – Artist management

Etnorom   (ethno, világzene)

Roma dalok, roma zenék Magyarországról és Európából

EtnoRom: Világok Hídja

Az együttest Balog József és Künstler Ágnes alapította 2005-ben a magyarországi roma zene virtuózaival. A világhírű zenészpáros az 1978-ban alakult Kalyi Jag együttessel az elmúlt évtizedekben Japántól az Egyesült Államokig turnézott, hangjukat a Közép-Európából elsőként felcsendülő „autentikus roma hangként” ünnepelte a közönség.

Az EtnoRom megalapítása olyan állomás, mely a világok hídján fog egybe múltat és jelent, a nyers, ősi hangot és a robbanékony világzenei hangzást.

Az EtnoRom repertoárja az autentikus oláh roma daloktól az elsöprően dinamikus, szvinggel, jazz-zel fűszerezett „roma világzenéig” ível: a cigány kultúrákat, mélyen parázsló érzéseket dallamba-ritmusba forrasztó zenei világ az együttesvezetők, Balog József és Künstler Ágnes kanyargós életútjának történeteiből fonódik össze és alakul máig. Balog Józsefet zenei munkásságáért a 2011-ben alakult Boldog Ceferino Lovagrend - a világon egyedülálló keresztény roma lovagrend - a „Roma Zene Nagykövetévé” avatta.

A dalok Balog József és Künstler Ágnes „buja hangokkal táncoló” varázslatos hangján szólalnak meg és repítik a közönséget messze a mindennapoktól, egy távoli, örömökkel-fájdalmakkal teli, végletes világba. Az EtnoRom megtalálta azt a dinamikus harmóniát, amely a koncerteket egy folyamatos, transzcendens vibrálásba forrasztja, melyben romák és nem romák átélhetik, hogy bár a mindennapokban évezredes távolból közelítünk egymáshoz, valójában mindig egy utat jártunk.

Az együttes kétszer nyerte meg a Budapest Fringe Fesztivál szakmai fődíját, elsöprő sikerrel koncertezett Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Csehországban, Finnországban, Észtországban, Ukrajnában, Hollandiában, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban.

Az EtnoRom első albumát - mellyel megteremtette a „roma világzene” fogalmát - „Rományi Luma - Gipsy World” címmel 2006 őszén jelentette meg a Fonó Records.

A második, „Diri, Diri” című, széles érzelmi skálát bejáró, mégis könnyed, pörgős album 2011 tavaszán jelent meg a Gryllus Kiadó gondozásában.

 

http://www.etnorom.hu/


Facebook

Videók
MP3

Haj szo kerav

Bárol e sej