MediaEvent – Artist management

Deti Picasso   (alter rock, világzene)

A Deti Picasso jereváni és budapesti zenészekből álló négytagú zenekar, akik az örmény népzenét ötvözik pszichedelikus rockkal. A sokféle zenei hatás és a szokatlan hangszerelés révén egyedi hangzást hoznak létre – bódító, éles, erős etno, pszichedelikus és hipnotikus hangzást. Az ősi örmény éneklést hihetetlenül kifejező női hangokkal, intenzív gitárjátékkal és kaukázusi ritmusokkal keltik életre. A zenekar középpontjában Gaya Arutyunyan áll, aki az örmény világzenei élet egyik legeredetibb énekese.

A kétezres években elért hazai sikerek után hamar nemzetközileg is ismertté váltak, Európa szerte játszottak a legnagyobb fesztiválokon és színpadokon. Többször játszottak együtt a magyar pszichedelikus rockot és acid jazzt játszó Másféllel, a moldáv etnofunk Zdob si Zdubbal, az amerikai punk-harmónikás Jason Webley-vel, a magyar free jazz szaxofonista Grencsó Istvánnal, a jazz legenda Bobby McFerrinnel és az Einsturzende Neubauten basszus gitárosával Alexander Hackevel.

 

Bio

A Deti Picasso Moszkvában alapította Gaya Arutyunyan és bátyja Karen a kétezres évek elején. Kezdetben alternatív rockot játszottak orosz dalszövegekkel és gyorsan felkapottá váltak jellegzetes videoklipük megjelenésével. Hamar a nagyobb orosz fesztiválokon és a legnagyobb rock-helyszíneken találták magukat.

Előzenekara volt pl. a Depeche Mode és a Massive Attack közös moszkvai koncertjének. Megkapták a Fuzz, a tekintélyes orosz zenei magazin által adományozott Fuzz Award legjobb új zenekar díját. Többszöri tagcsere után kialakult a végleges csapat Bogdan Bobrov orosz szövegíró, Vadim Kuznetsov csellista, és Alexey Filippik basszusgitáros csatlakozásával.

2002-ben megjelent az első stúdióalbum „Mesyac Ulibok” címmel, melyen orosz dalok és két örmény népdal szerepel. A lemez megjelenésével erősödött helyzete a hazai zenei piacon, de változások is történtek.

2004-ben kiadta a második albumot „Ethnic experiments” címmel, amely immár teljesen örmény népdalokon alapult. Így a zenekar iránt az orosz piacon gyorsan csökkent az érdeklődés, ám kinyíltak a kapuk a nemzetközi színtér felé. Szülőföldjén, Örményországban 2004-ben koncertezett először. Még 2004-ben megjelent nemzetközi fesztiválokon (ekkor fellépett a Szigeten) és több fesztiválra is meghívták Európában.

A 2006-ban megjelenő „Glubina” című 3. album orosz dalszövegei Gaya Arutyunyan, Bogdan Bobrov és az Orosz Ezüstkor kiemelkedő költője Boris Poplavsky szerzeményei. Annak ellenére, hogy a lemezt a 2006 legjobb orosz nyelvű lemezének nevezte számos orosz zenei magazin, a zenekar mégis inkább underground körökben volt elismert semmint a mainstream zenekarok közt.

2007-ben és 2008-ban a Deti Picasso két alapító tagja, Gaya és Karen Budapestre költözött, ahonnan folyamatosan turnéztak Európán belül. Az országváltás folytán a csellista Vadim Kuznetsov helyett Ellina Khachaturyan hegedű játékos és a basszusgitáros Alexey Filippik helyett Vajdovich Árpád került a  zenekarba. 2007 és -10 között a zenekar számos európai országban turnézott és kiadott még egy örmény lemezt „Turbo Mairik” címmel. Ekkor csatlakozott Gaya és Karen a magyar acid funk Másfélhez.

 2010-ben megjelent egy orosz nyelvű dupla album „Gerda and Kay” címmel, melyen közreműködik a német kiváló basszusgitáros Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten), a magyar szaxofon legenda Grencsó István, a trombitás Barabás Lőrinc, a szlovén basszusgitáros Nikola Sekulovic (ex-Laibach, ex-Demolition Band), az orosz bőgős Vladimir Volkov, az énekes-zongorista Tina Kuznetsova, valamint a norvég énekes és dalszerző Erling and Bjorg Riibe-Ramskjell (Schtimm, AE).

2010-ben a Deti Picasso működése időlegesen szünetelt, majd a zenekar 2014-ben újraalakult. A zenekar tagjai az Arutyunyan testvérek, Porteleki Áron dobos, Anasztazia Razvaljajeva hárfás. Utolsó albumuk 2015-ben jelent meg.

Legfontosabb fesztiválfellépések:

Festival Musicas do Mundo (Portugália), Italia Wave (Olaszország), Sziget (Magyaroszág), Rock for People (Cseh Köztársaság), Pulse (Egyesült Királyság),  Fete De La Musique (Franciaország), Smeltedigelen (Norvégia), Prinsentuin (Hollandia), Trnfest (Szlovénia), Era Nowa Horizonte (Lengyelország), Nashestvie (Oroszország), Gogolfest (Ukrajna), Tusovka (Finnország), stb.

Zenekar tagok:

Gaya Arutyunyan – ének
Karen Arutyunyan – gitár
Anasztazia Razvaljajeva - hárfa
Porteleki Áron – dob, brácsa

http://detipicasso.com/


Facebook

Technika + Sajtó

RIDER

 

STAGE PLAN